Sverkers Golfblogg

Här finns det möjligheter att ge sina synpunkter om det som är bra och kan bli bättre på Sundbyholms Golfklubb. För att kommentera inlägg klicka på "comments" under posten. Alla förslag och idéer är välkommna.

söndag, februari 24, 2008

Vår intendent Hans Kjällström har ordet


Innan Hans kom till Sundbyholm hade han arbetat på Bofors och FFV i olika befattningar bland annat som produktionstekniker. Han har också varit VD för ett grossistföretag inom jakt och sportskytte.

År 2000 kom han in i styrelsen för den då nybildade golfklubben på Strand där han hade hand om ekonomi och medlemsfrågor på ideell basis . Sedan fick han en fast tjänst på Trosa GK som intendent och nu är han alltså intendent på Sundbyholms Golfklubb. Han trivs mycket bra på Sundbyholm och anser att det finns en stor potential för att utveckla anläggningen. Mycket positivt har hänt på anläggningen och förbättringarna fortsätter och Hans tycker att banan är en av de bättre i regionen. Byggnaderna är fina och nyrenoverade. Att sänka priset på spelrätterna radikalt har bidragit till att antalet medlemmar har ökat och förra året ökade också antalet greenfeegäster med 36 % och det borde vi vara ganska ensamma om i regionen . Det byggs om på banan, skogen rensas , rangen byggs ut för att få fler platser. Men det viktigaste är ändå att banan är bra och att det är god stämning mellan medlemmarna. .

Hans bor nu i Strängnäs sedan 1 år tillbaka och tidigare har han bott i Härad i många år.

Han beskriver sig själ som en medelgolfare men hans tid att själv spela golf har minskat

Skogen rensas

Området mellan tionde och artonde hålet
Jag var ute i förra veckan och hälsade på i Sundbyholm. Det var roligt att se att det hade gallrats bland tallarna vid sextonde hålet och vägen. Detsamma hade skett mellan artonde hålet och det tionde hålet. Nu var det jätteluftigt och fint här. Dessutom blir det ju lättare att hitta bollar som kan tänkas hamna i det här området.
På trehålsbanan var det aktivitet. Dels var det spelare på väg ut och dels var det spelare som väntade på att gå ut trots att det denna dag blåste lite snålt och kallt.

I kansliet var det glada miner med anledning av att nya medlemmar strömmar till. Frågan är hur många nya medlemmar vi kommer att få i år ?

söndag, februari 17, 2008

Golfandet i Sverige minskar

Veckholms Golf i konkurs
Antalet golfare i Sverige har på kort tid, hörde jag på radion i dag, minskat med 14 000 medlemmar. Detta kommer förmodligen att medföra ett antal konkurser bland golfklubbarna. I år har redan Veckholms Golf vid Salsta slott gått i konkurs.
Rusningen till golfbanorna är över för den här gången. Många golfklubbar hade kö för några år sedan för att få medlemskap men så är det inte längre. Jag vet ingen klubb som har kö som jag känner till men det är klart att finns i Stockholmsorådet och kring andra stora städer. För några år sedan byggde många klubbar ut till 27 hål. Nu kan det bli tufft att dra runt ekonomin på betydligt färre medlemmar.
På Sundbyholm har antalet medlemmar glädjande nog ökat med 150 stycken på cirka ett år och Sundbyholm står starkt.

Men som vanligt gäller det att se framåt och se om sitt hus och det betyder att konceptet måste hela tiden förbättras. Banan måste alltid vara i topptrim. Klubbhuset borde kunna användas bättre vintertid. Vi får hoppas att de nya krögarna hittar på något. Men jag skulle också kunna tänka mig att vi till exempel inför midsommarfirande på klubben med dans kring stången. Över huvud taget skall det vara olika aktiviteter på klubben.

Ny golfare måste till och framförallt ungdomar. Som det är nu är det för svårt och för krångligt att komma i gång. Golfreglerna som man måste kunna för att få gå ut på en golfbana är onödigt många och krångliga. Reglerna i dag är avseeda för dem som tävlar och inte för gemene man som bara vill spela för nöjes och motionens skull. Nej förenkla reglerna för nybörjare.

Nya grepp i Östergötland

Klubbhuset i Mjölby

En intressant överenskommelse har träffats mellan klubbarna i Östergötlan Mjölby, Vreta Kloster, Söderköping, Motala och Tranås i norra småland. Överenskommelsen innebär att fullvärdiga medlemmar på dessa banor spelar på alla banorna utan att betala någon som helst greenfee. Vardagsmedlemmar spelar för halv greenfee. Årsavgiften har justerats upp ett par hundra i Tranås medan Mjölby tar ut en extra avgift i storleksordningen 300 kr för dem som vill utnyttja den här förmånen. Med tanke på greenfeen börjar bli lite dyr är det här en mycket intressant ide. Medlemmar i Sundbyholm, Torshälla och Eskilstuna har möjligheten att för 1 300 kr spela på ytterligare en av de tre banorna.

söndag, februari 03, 2008

Skattefrihet för golf kan vara på gång


Dagens industri skriver idag att det finns en majoritet i skatteutskottet för att fler idrotter skall omfattas av den skattefria subventioneringen på 2 000 kronor som företagen kan ge sina anställda. Golfen kan mycket väl bli aktuell att få ta del av de nya reglerna men fortfarande skall det vara upp till de enskilda företagen vilka idrotter som de vill subventionera.


Golfen behöver nytt blod i form av ungdomar som börjar spela golf. Nu kan jag inte vara annat än orolig för sportens överlevnad med tanke på förgubbningen och förgummningen i sporten. Varför börjar ungdomarna inte spela? Vi behöver ungdomar i vår sport för att den skall kunna utvecklas.


Hoppas innerligt att förslaget om subventionering av golfen går igenom. Det är svårt att tänka sig någon bättre form av friskvård än golf tycker. Det är en sport som både gammal och ung kan ha stor glädje av. Men det är väl så att golfen lider av att det anses att den är lite för fin.
Om du skyndar dig kan du läsa hela artikeln på www.di.se


lördag, februari 02, 2008

Det är golfmässa i helgen




I helgen är det golfmässa i Stockholm. Bland alla researrangörer trängs också ett antal tillverkare av golfutrustning. Vi vill ju alla komma längre när vi slår ut med drivern och det får gärna kosta en slant för att kunna komma några meter längre. Så tror jag att många av oss resonerar och det känner tillverkarna av klubbor mycket väl till. Dessutom ska det ju synas på klubborna att det är årets modell. Det är ungefär som att byta bil.

Vid årsskiftet blev det förbjudet att i tävling använda driver med trampolineffekt men i sällskapsrundor är det givetvis tillåtet. Men förbudet kommer branschen att tjäna pengar på eftersom den vill få oss att byta driver.

Årets mässa visar upp några tuffa klubbor bland annat en Taylor made driver utrustad med skruvar i klubbhuvudet så att du kan ändra bollbanan, en fyrkantig putter från Nike och ett kvinnoset i tjejfärg lite lila som jag tror är den nya tjejfärgen efter rosa.

En artikel om golfmässan hittar du på Dagens industris hemsida http://www.di.se/ .