Sverkers Golfblogg

Här finns det möjligheter att ge sina synpunkter om det som är bra och kan bli bättre på Sundbyholms Golfklubb. För att kommentera inlägg klicka på "comments" under posten. Alla förslag och idéer är välkommna.

onsdag, september 27, 2006

Det var kommitté golf i söndags


På bilden är första bollen, med Susanne Denander, Lena Hedqvist och Marie Rytterlund, klar att slå ut.

Säsongen börjar lida mot sitt slut efter en härlig sommar med mycket golf för de flesta hoppas jag. Ett säkert tecken på att slutet närmar sig är den årliga kommitté golfen. Det är styrelsen för klubben samt alla som jobbar i kommittéer som passar på att spela en runda tillsammans. I år höll vi till på hemmaplan med vår lilla tävling. Det blev slaggolf med 19 deltagare och segrade gjorde Gösta Alm. Leif Höglund vann tävlingen närmast hål.

måndag, september 18, 2006

Av med kepsen

Det finns rekommendationer från golfförbundet hur en golfare skall vara klädd. Skjortan skall bland annat ha krage. Man får inte spela i t-shirt och blåjeans.

Utomlands är man mycket noga med hur man skall vara klädd. I Scotland är det ofta angivit på banan vad som är tillåtet. Shortsen får till exempel inte vara för korta. Damer får på vissa banor inte spela i shorts efter kl 15.

Över huvud taget finns det mycket skyltar på golfbanorna i Scotland på vad som är tillåtet och det som är förbjudet. Golfskor med spikar, även om det är softspikes, är inte tillåtet i klubbhusen. Därför står det på sina håll mycket skor vid entrén och gästerna går omkring i sockar. Det ser inte speciellt kul ut och inte känns det så bekvämt att gå omkring i strumplästen.

I Sverige har vi ju en mer generös syn på klädseln. Men visst är det ju bra om alla är prydligt klädda. På Sundbyholm är klädseln helt ok. Däremot håller jag med om att man skall ta av sig mössan när man går in i klubbhuset. Själv får jag krupp när någon sitter och äter med mössan på. Det ser förskräckligt illa ut.

För allas trevnad har vi nu satt upp en skylt och uppmanar alla att inte ha mössan på i klubbhuset.

måndag, september 11, 2006

Gourmégolf


På bilden ser du kockarna Martin och Erik som driver golfrestaurangen i Tranås. Martin har varit köksmästare på Sturehof i Stockholm och Erik kommer närmast från en restaurang i Paris.

Visst låter gourmégolf som både gott och roligt. I helgen var jag nere i min barndoms trakter i Småland. Där passade jag på att spela en runda på Tranås golfbana. Jag tittade också in i shopen och hälsade på Niclas Arvefjäll. Tidigare pro på Eskilstuna golfklubb men numera sedan några år tillbaka pro på Tranås Golfklubb.

I Tranås kör man med något som Tranåsborna kallar gourmégolf. Det går till på det sättet att ett sällskap bokar in sig för arrangemanget. Det kan vara 6-10 par. Dagen som brukar vara en lördag börjar med att damerna spelar 9 hål medan herrarna under tiden får lektion av pron.

Lunch äter man tillsammans och sedan byter man så att herrarna spelar 9 hål och damerna får lektion.

När det är klart åker damerna hem och piffar upp sig för kvällens övningar och herrarna börjar jobba i köket under ledning av restaurangens kockar. Vad jag kan förstå så slinker det även ner ett och annat glas vin under matlagningen. När maten är klar dyker så damerna upp och låter sig väl smaka på det som herrarna har lagat. Ett populärt och uppskattat arrangemang.

tisdag, september 05, 2006

Detta är Marianne

Marianne har gjort det mysigare

Marianne sätter piff på Sundbyholm


Marianne Lindblom heter vår nya krögare. Hon är en varm och mycket trevlig kvinna som ser som sin uppgift att göra det så bra som möjligt för oss gäster i restaurangen. Av en tillfällighet blev hon krögare på på Sundbyholm. Det har varit en tuff sommar för Marianne som aldrig har lagat mat i ett restaurangkök. Däremot vet hon mycket väl hur gästerna vill ha det. Vid sidan av restaurangen driver hon nämligen Resekompaniet och fixar bussresor till när och fjärran.

Det är inte bara matsedeln som Marianne har ändrat på utan hon har också gjort det riktigt mysigt och hemtrevligt i restaurangen.

Nu planerar hon för höstens och vinterns aktiviteter och jag gissar att det kommer att serveras julbord på Sundbyholm i år. Samtidigt har hon lite funderingar på om det skulle kunna gå att göra arrangemang tillsammans med andra golfklubbar.