Sverkers Golfblogg

Här finns det möjligheter att ge sina synpunkter om det som är bra och kan bli bättre på Sundbyholms Golfklubb. För att kommentera inlägg klicka på "comments" under posten. Alla förslag och idéer är välkommna.

fredag, augusti 18, 2006

Jonas Abrahamsson klubbmästare


För två år sedan lyckades Jonas bli klubbmästare för första gången på Sundbyholm. Därför hade han lite förhoppningar om att hans kulle kunna vinna igen. Förra året kunde han inte ställa upp eftersom han var tvungen att arbeta.

Tävlingen började bra för Jonas del som efter första dagens spel ledde med 4 slag.
Sista dagen var det både varmt och jobbigt. Som tur var ställde lilla hustrun Louise upp som caddie på de sista 18 hålen. Hade hon inte gjort det är det inte säkert att Jonas hade orkat med rent fysiskt.

Efter nio hål hade han 2 slags försprång framför Magnus Dagermark. Tävlingen mellan de två var hård och oviss in på det sista hålet. Jonas fick ett dåligt utslag på det 18: e hålet och bollen var ospelbar. Han gick då tillbaka och slog sitt 3: e slag från tee. Bollen låg så illa att det inte gick att droppa den.

Jonas visste att Magnus spelade bra men han visste inte hur han låg till inför det sista hålet. Jonas gjorde en dubbelboggie på det sista hålet men det räckte ändå för att slå Magnus med två slag. Först då kunde Jonas pusta ut och känna sig belåten. Hans mål var att gå under 300 slag. Det lyckades han nästan med och slutade på 302.

Jonas har arbetat som pro på Finspång, Mälarbaden och Strand. Nu säljer han golfresor på Golf Plaisir.

Jag tycker att alla som ställde upp i KM har gjort en fantastisk bra prestation. Att orka spela 2 gånger 36 hål verkar jobbigt bara det. Jag gratulerar också Magnus Dagermark som kom 2: a och Henrik Jansson som kom 3: a. Även damerna har givetvis gjort en fin insats som jag har tänkt att återkomma till.

måndag, augusti 14, 2006

Laura Davies på TPC golfen


Jag hade förmånen att vara på TPC golfen i torsdags. Det var en fantastisk upplevelse. I första hand så följde jag bollen med Laura Davies, Lorena Ochoa
och Louise Stahle. De var riktiga toppspelare alla tre.
Mest var jag väl nyfiken måste jag erkänna på Davies. Jag har visserligen sett
henne förut men hon är riktigt rolig att se. Hon kanske inte var på sitt
bästa humör den här dagen. Hon gick lite för sig själv och verkade inte prata
mer än nödvändigt med de andra spelarna i bollen.

Men när hon slog var det riktiga hästsparkar. Jag har ofta hört att man inte skall ta i utan bara svinga lugnt. Jag tycker nog att Davies gör precis tvärt om. Hon tar i rejält och hon har en snabb sving som alla tjejerna hade. På tee peggar
hon inte upp utan slår till bollen och en grästuva rejält. Till och
med att hon vid ett tillfälle slog med drivern på fairway.

Det är en fantastisk precision som de spelade med. Men de tar inga onödiga risker utan väljer hellre att spela in säkert på green även om det innebär att de har ganska långt kvar till flaggan istället för att sikta på flaggan och riskera att hamna i hinder.

Deras bästa slag är kanske trots allt långputtarna som ofta hamnar på koppkanten eller väldigt nära.

Sedan undrar jag hur en del tänker när de åker till en sån här tillställning. En pappa gick med sitt lilla barn som var ungefär 1,5 år och som inte ville vara tyst när tjejerna skulle slå ut. En funktionär hade höjt ”quite pinnen” men barnet ville fortfarande inte vara tyst. Pappan försökte att gå lite avsides men barnet fortsatte
att skrika och störa både spelare och publik.

Till slut slog damerna ut. Davies landade sin boll på fairway medan en boll hamnade i vattnet och en annan i ruffen. Inte vet jag vad detta berodde på men det kändes inte bra. Pappan och barnet skulle givetvis stannat hemma.

söndag, augusti 13, 2006

Mobilerna

Svenska Golfförbundet har beslutat att det skall vara tillåtet att ha mobilerna påslagna både under tävling och under sällskapsrundor.

Men eftersom det är upp till varje klubb att fatta beslut så har vi beslutet att mobilerna inte får vara påslagna på Sundbyholm.

lördag, augusti 12, 2006

Nu skall vi måla !

Byggnaderna i Sundbyholm behöver målas om utvändigt och vi behöver din hälp. Jag hoppas att många kan ställa upp och hjälpa till. Du anmäler dig lättast genom att klicka på texten comments nedan och lämna ditt namn och telefonnummer. Du kan också anmäla dig i kansliet. Tack på förhand.

måndag, augusti 07, 2006

Vår pro Janne Hållberg tycker till


Janne har nu varit pro hos oss i snart 4 år. Innan dess var han på Ängsö åren 01-02 och i Strängnäs 96- 00

Janne trivs mycket bra på Sundbyholm och som pro. Framförallt tycker han att det är roligt att stämningen och jargongen i klubben har blivit mycket bättre på sista tiden.
Men allt kan ju bli bättre och framförallt tycker han att vi skall skärpa os när det gäller att släppa igenom bollar och att laga nedslagsmärken.Men det
är också roligt att allt fler inser nyttan av att ta privatlektioner. Det går ju mycket fortare att bli duktigare om man tar lektioner istället för att fortsätta i gamla spår.

Det har pratats en del om att det är viktigt att medlemmarna jobbar ideellt i klubben och det tycker Janne att han vill se mer av.

torsdag, augusti 03, 2006

Slopa slooopen

Att slopa en bana är både kostsamt och kräver en hel del arbete att genomföra.
Det går i stora drag till så att 3 personer går hela banan. På varje hål har de 9 punkter som de granskar och bedömer med poäng. De skall titta på banan med både en scratch spelares ögon och en boogie spelares. Banan är ju olika svår beroende på hur långt man slår. Det man tar hänsyn till ytterligare är till exempel hur bred fairway är, om fairway lutar uppåt eller neråt, vilka hinder som finns och om det finns dogleg.

Greenerna mäter man för att se hur stora de är och dessutom tar man hänsyn till om de är ondulerade eller inte.

Den allra viktigaste frågan är hur långa hålen är. Mälarbadens hål är korta och därför får man inte så många slag på den.
Bedömarna sätter sina jämförelsetal på de olika punkterna som sedan viktas och bearbetas av en dator innan banans sloope blir klar.

Frågan är ju hur viktigt det är att få ett eller ett par slag mer eller mindre. Utomlands är ju banorna inte alls sloopade.

Det känns ju som hela sloopesystemet är ett utslag av den svenska rättvisan och byråkratin.
Jag har min uppfattning klar och tycker att banorna inte behöver sloopas.