Sverkers Golfblogg

Här finns det möjligheter att ge sina synpunkter om det som är bra och kan bli bättre på Sundbyholms Golfklubb. För att kommentera inlägg klicka på "comments" under posten. Alla förslag och idéer är välkommna.

tisdag, juni 30, 2009

Golfbanan - en arbetsplats

På en av golfbanorna som jag spelar på nu i norra Småland tycker jag att det arbetas för mycket under tiden som många spelar. I första hand klipps det givetvis och ibland kan man ha tre stycken klippare omkring sig. Ingen förare har någon tanke på att stänga av sin maskin medan jag skall slå utan de ställer sig bredvid mig med motorn på och väntar på mitt slag. Möjligen lyfter man upp klippaggregatet så att maskinen skall väsnas mindre.

Dessutom pipluftas greenerna med en maskin som inte är precis ljudlös. I den här värmen som vi har fått nu vattnas också greenerna på dagtid. Jag är inte säker på att det ens är så bra att göra detta i värmen. Men det förstår säkert andra bättre än vad jag gör.
Jag tycker att det känns mer som att jag är på en arbetsplats än på en golfbana.

Min önskan är givetvis att arbetat på banan sker så tidigt på morgnarna så att arbetet är i stort sett klart när golfarna kommer. Ett sätt att klara av arbetet effektivare är kanske klipptågen som det har pratats mycket om men som jag aldrig har sett på någon bana.

Självklart är det viktigt att både spelare och banarbetare visar respekt för varandra och att alla försöker att underlätta för varandra.

tisdag, juni 23, 2009

Den stora midsommargolfen

På Tranås golfklubb är golfen mycket viktig på midsommaren. Själv var jag ute en runda på eftermiddagen på midsommaraftonen och trodde att jag skulle vara ensam då. Men det var gott om folk på banan då också och det dröjde inte länge innan några kamrater dök upp.

Men midsommardagen är den stora golfdagen. Då spelas det greensam med shutgunstart kl 11. Åtta spelare slår ut på varje hål för att sedan spela vidare på den egna eller partnerns boll om den är bäst. Hoppas att inte alla spelar på samma bollmärke. Det blir 144 spelare om det är fullt på alla hål och det brukar det vara.

Efter golfen som brukar ta ca 6 timmar är det stor grillbuffé. En trevlig tradition eller hur ? Borde vara något att ta efter.

måndag, juni 15, 2009

Heja Anna

Så lätt sopar man hem 2 300 000 kr på ett bräde. Kallt att göra en birdie på 18 hålet.
Du kan läsa mer här http://di.se/?. Har du bekymmer att hitta artikeln så leta i den högre spalten

söndag, juni 14, 2009

Det verkar vara noga att hålla tiden !

Det här scorekortet fick jag i min hand häromdagen. Notera att hålens index inte finns noterad på kortet. I och för sig kan man ju läsa det på informationstavlan som finns på tee för varje hål men trots allt är det ju bra om man glömmer detta.

Däremot finns det angivet på varje hål hur lång hålets idealtid är. Det innebär tydligen att man skall klocka sin tid på varje hål. Idealtiden på de olika hålen finns adderade efter 9 och 18 hål.

Verkar jobbigt att hela tiden gå och addera använd tid. I stället borde det ju räcka med att se summerad tid efter vart tredje hål och jämföra med tiden som man har använt.

Efter nio hål brukar också en skylt finnas som säger att man bara får ta paus i 10 minuter.
Visst håller jag med om att det är viktigt att försöka hålla idealtiden men börjar det inte gåt lite för långt nu ?

måndag, juni 08, 2009

Nu kan du kolla stimpen

Nu kan du kolla vilket stimpvärde greenerna har på den lilla tavlan som hänger utan för shopen.
Meningen är att man nu skall mäta stimpvärdet varje dag.

Stimpvärdet är ett mått på hur snabb greenen är. Ju högre värde desto snabbare green.
Värdet varierar under säsongen och påverkas av en rad faktorer.
- Hur lågt gräset på greenen klipps
- Hur ofta greenen dressas
- Hur ofta greenen vertikalskärs
- Hur ofta greenen vältas
-Typ av grässort
- TYp av greenklippare
- Väderlek.
Det är tycker jag skall bli roligt att följa och alla vill väl egentligen ha en snabb green.

Får det vara lite Sundbyholmsvatten ?

Det är inget riktigt Sundbyholmsvatten men det är en fin etikett på flaskan med äkta källvatten från Guttsta. Förpackningen är ju viktig när man skall dricka något gott. En fin bild på vårt klubbhus höjer mysfaktorn.
Det är shopen som har tagit fram den här produkten som jag tycker ser trevlig ut. Flaskan är med sportkapsyl. Det är bara att gå och köpa.

torsdag, juni 04, 2009

Fontän

Jag tror att det skulle se fint ut med en fontän i den här lilla sjön ?

Touren vänder norrut

Mariestads golfklubb på ett överexponerat kort
Efter tre dagars spel i Torreby och Skaftö började touren att närma sig sitt slut. När vi hade spelat färdigt på lördagen i Torreby åkte vi till Mariestad. Anledningen till detta var att Mariestad låg mitt emellan Eskilstuna och Uddevalla. Där hade vi bokat ett golfpaket med logi och spel på Mariestads golfbana. Jag hade aldrig varit i Mariestad tidigare så det var roligt att komma dit. Lördagskvällen tillbringade vi på en liten restaurang nere i hamnnen.

Det var ju ett litet lustigt sätt att välja bana på det här tyckte jag och mina förväntningar var inte stora när vi komma till banan. Men jag blev genast mycket positivt överraskad. Mariestad visade sig vara en fantastiskt trevlig parkbana med många långa fina hål. Banan var i utmärkt skick. Det blir tummen upp för hela anläggningen och det är bana som jag gärna rekommenderar.

Vid banan hade många parkerat sina husbilar och bakom träden där bilarna stod kunna man skymta Vänern.